Değerli Hocamız Prof. Dr. Toktamış Ateş Vefat Etti

DSC_9194 (25)

Sistemik damar hastalığı olan ve çoklu organ yetmezliği nedeniyle kalbi duran Değerli Hocamız Prof. Dr. Toktamış Ateş’i 19 Ocak 2013 tarihinde saat 01.45′de kaybettik. Prof. Dr. Toktamış Ateş İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi’nde bir süredir tedavi görüyordu.

Sevgili Hocamız için 21 Ocak Pazartesi saat 10.00’da Rektörlük Merkez Binasında bir veda töreni yapılacak, cenazesi, öğle namazını mütekaip Fatih Camii’nden kaldırılarak Merkez Efendi Kabristanına defnedilecektir.

Rektör Prof. Dr. Yunus Söylet’in Prof. Dr. Toktamış Ateş’in Vefatı Nedeniyle Yayınladığı Başsağlığı Mesajı:

“Türkiye’nin ön önde gelen aydınlarından, siyaset bilimci  Değerli Hocamız Prof. Dr. Toktamış Ateş’i kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşıyoruz.

Bilim insanı kimliği ile İstanbul Üniversitesi çatısı altında bir çok önemli araştırmaya imza attı. Çok sayıda öğrenci ve akademisyen yetiştirdi. Hoşgörüyü ön plana çıkaran bakış açısı ve pozitif yaklaşımlarıyla hepimize örnek olan Prof. Dr. Toktamış Ateş Hocamıza Allah’tan Rahmet,  yakınlarına ve İstanbul Üniversitesi camiasına başsağlığı diliyorum.

Mekanın Cennet olsun Değerli Hocam,

Prof. Dr. Yunus SÖYLET

İstanbul Üniversitesi  Rektörü”

Rektör Prof. Dr. Yunus Söylet, 10 Kasım Anma Haftasında konuşma yapan Prof. dr. Toktamış Ateş'e plaket verirken-10 Kasın 2010

Rektör Prof. Dr. Yunus Söylet, 10 Kasım Atatürk’ü Anma Haftasında konuşma yapan Prof. Dr. Toktamış Ateş’e plaket verirken-10 Kasım 2010

Sevgili Hocamızı Uğurlarken;

İktisat Fakültesi’nde  44 yıl öğretim üyeliği yapan, binlerce öğrenci ve çok sayıda öğretim üyesi yetiştiren, eserleri ve yaşayışı ile bir nesle öncülük eden sevgili hocamız Toktamış Ateş  vefat etmiştir. Toktamış Ateş hocamız yaptığı büyük hizmetlerle İstanbul Üniversitesi ile bütünleşmiş ve biz öğrencilerini sadece eğitim hayatları boyunca değil yaşamlarının her aşamasında da desteklemiştir. Aydın olmanın sorumluluğunu hep taşıyan  ve öğretim üyeliğinin ötesinde yaşama dair olumlu bakışını güler yüzü ile ortaya koyan hocamız “…eğer biz düşüncemizin doğru ve duygularımızın da insana yakışır yüce duygular olduğuna inanıyorsak; o insanları, farklı duygu ve düşünceleri olan insanları ‘kazanabiliriz’ ama horlamadan ve suçlamadan…” sözleri ile yarınlara dair umutlarını yıllar önce ortaya koymuştur.

Özgeçmiş:

Prof.Dr.Toktamış Ateş, İÜ Edebiyat Fakültesi Arap Fars Filolojisi profesörü Ahmet Ateş ile edebiyat öğretmeni Fikret Ateş’in oğlu olarak  4 Nisan 1944’te İstanbul’da doğdu. Vefa Lisesi’ni bitirdikten sonra öğrencisi olduğu İÜ İktisat Fakültesi’nde 1966 yılında Siyasi İlimler kürsüsüne asistan olan Toktamış Ateş, 1969’da “Osmanlı Toplumunun Siyasal Yapısı” başlıklı doktora teziyle doktor, 1974’te ise Demokrasi Teorisi başlıklı teziyle doçentlik ünvanı aldı. 1982’de profesörlüğe yükselen Ateş, Türk modernleşmesi ve siyasal hayatı üzerine çalışmalarıyla tanındı. Üniversitenin farklı kademelerinde aldığı görevlerin yanı sıra uzun yıllar Uluslararası İlişkiler Bölümü’nün bölüm başkanlığını yürüten Prof. Dr. Toktamış Ateş emekli olduğu 2011 yılından sonra da çalışmalarına ve ders vermeye devam etti.

21 Ocak 2013 ‘teki Cenaze Töreni Programı:

10.00- Veda Töreni:  Rektörlük Merkez Binası

Cenaze Namazı: Fatih Cami